Vad säger egentligen kvantfysiken om verklighetens beskaffenhet? Detta är den tredje och sista delen i en samtalsserie med fysikern Sören Holst.
Vi pratar om det fenomen som utgör kärnan i kvantfysiken, nämligen kvantsammanflätning. Experiment som påvisade detta fenomen belönades med Nobelpriset i fysik 2022. Vi förklarar vad kvantsammanflätning är och vilka filosofiska slutsatser kvantsammanflätning leder till. Vi diskuterar också varför kvantmekaniken verkar vara en så kallad icke-lokal teori, samt varför detta ändå inte innebär att man kan skicka information snabbare än med ljusets hastighet.
Jag rekommenderar att du lyssnar på det första samtalet och andra samtalet innan detta tredje samtal.
Jag vill veta mer om övergången från kvantfysik till den vanliga fysiken. En tydlig genomgång så jag förstår hur kvantfysiken sedan fungerar/medverkar i vardagsfysiken – vilken påverkar kvantfysiken.
En fråga till utnyttjar man kvantsammanflätningen på något sätt idag i någon produkt?
Tack, det är en bra idé för ett samtal.
Kvantsammanflätning används bland annat i kvantdatorer och kvantkryptografi. Kvantdatorer befinner sig fortfarande på utvecklingsstadiet. Schweiz har testat att använda kvantkryptografi för deras allmänna val.
Hej Jonas och Sören och tack för er informativa samtalsserie. Jag kommer förmodligen att lyssna igenom den en gång till, eftersom tankarna ibland vandrade iväg så vissa saker inte hann sjunka in riktigt. Jag kan tänka på det där citatet från en av Nobelpristagarna att han inte alls förstod kvantmekanik, i varje fall i början.
Ett förslag till ämne att ta upp är informationens oförstörbarhet. Varför skulle det vara en naturlag? Var finns informationen i en av familjens spaniel uppäten avhandling i kvantfysik eller den Koran som R Paludan kanske skulle vilja kasta in i ett svart hål?
Vänligen /Stefan
Hej Stefan, det är ett jätteintressant tema om informationens oförstörbarhet. Det kanske blir ett avsnitt om det!